BEOGRAĐANIN U DVORIŠTU NA DEDINJU OTKRIO LEGLO OD 15 ZMIJA: Vladica objasnio da li su otrovne i opasne
Vladica Stanković, Foto: Printscreen/ Facebook/ Vesnik017

LEGLO

BEOGRAĐANIN U DVORIŠTU NA DEDINJU OTKRIO LEGLO OD 15 ZMIJA: Vladica objasnio da li su otrovne i opasne

Pretpostavka Vladice Stankoviće, kada je pogledao snimke, jeste da su se mladi skoro izlegli

Objavljeno:

Čitavo leglo od više od 10 zmija otkrio je jedan čovek kada je prilikom radova u dvorištu podigao nekoliko velikih kamena. Najpre je pronašao dve zmije, a kako je nastavio da pomera kamenja, otkrio je čitavo leglo, čak njih 15 na jednom mestu! Nakon prvog šoka, on je sve to snimio.

Poznati hvatač zmija Vladica Stanković je otkrio da se radi o eskulapovim smukovima, odnosno šumskim smukovima.

Provo što je rekao, jeste da su ove zmije neotrovne, samim tim i bezopasne, a objasnio je i otkud one u tolikom bruju u ovom elitnom beogradskom naselju u ovo vreme.

Pretpostavka Vladice Stankoviće, kada je pogledao snimke, jeste da su se mladi skoro izlegli s obzirom da ima više zmija na jednoj lokaciji. Šumski smukovi, dodaje, nisu neobični za naše podneblje i nisu otrovni.

Smuk / Ilustracija
Smuk / Ilustracijafoto: shdmr.org

Kod lekara i ako vas ujede neotrovna zmija

Međutim, poručuje da kod lekara treba da odu oni i koje je ujela neotrovna zmija, a ne samo u slučaju ujeda otrovnice.

Kako kaže Stanković, o čijem ujedu se radi može se prepoznati, upravo, po izgledu ujeda.

- Otrovne zmije na mestu ujeda ostavljaju dva uboda, dve rupe, koje su lako prepoznatljive. Ujed neotrovne zmije izgleda kao da vas je neko ogrebao, kao noktom kada se ogrebete. Kod lekara treba otići i ako vas neotrovna ujede jer, ona može da napravi bakteriološki problem kao krpelj. Može da se hrani nekim glodarom koji je zarazan, pa da dođe do infekcije. Dakle, bez obzira na to što se ne radi o otrovnici, opet može da nas zarazi. Retko se dešava, ali dolazi i do takvih problema - objašnjava Stanković.

Gde ima otrovnih zmija kod nas

Prema njegovim rečima, otrovnih zmija ima na planinama, a otrovnica šarka boravi najčešće iznad 600 metara nadmorske visine, a poskoka možemo svuda da nađemo.

On apeluje na ljude da, ukoliko zateknu zmiju na trotoaru ili u neposrednoj blizini, ne pokušavaju da je dodirnu ili je sklone, jer mogu da je izazovu na napad.

Podseća i da su zmije zaštićena vrsta:

- Zmije nas vide kao predatora. Zato šište i zvukom nas upozoravaju da ih ugrožavamo. Kad ih sretnemo, treba da ostanemo pribrani - savetuje Stanković.

Svima koji idu u prirodu, pogotovo u udaljenija mesta, savetuje da sa sobom ponesu aerius ili pressing, lekove protiv alergije, koji sprečavaju gušenje i druge neželjene reakcije.

Vladica je i pre par dana upozorio građane na oprez, odnosno da sada, kada ponovo krene lepše vreme, postoji velika šansa da zmije u većem broju izađu. Naime, kako smo imali izuzeto visoke temperature još u martu, zmije su izašle da se sunčaju, a onda su ih kiša i pad temperature vratili u rupe. One sada jedva čekaju da izađu iz skloništa i ponovo uživaju u suncu, a mogu i da budu agresivnije.

- Već su krenule, ima ih više. Ljudi me zovu iz svih krajeva Srbije. Ima i poskoka - rekao je prošle nedelje Vladica Stanković, koji je inače vatrogasac i predsednik predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine “Poskok”.

Bonus video:

08:46

Vladica iz zida izvukao klupko zmija

(Espreso / Blic / Sara Milekić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.